Wie zonnepanelen laat installeren voorziet voor een stuk in zijn eigen energie. Deze energie-autonomie wordt door onze overheid sterk gepromoot. Het is dan ook logisch dat je in dat geval een fikse korting krijgt op je energiefactuur. Alle zelfopgewekte energie wordt daar immers van afgetrokken. Tot eind 2020 werd dit voornamelijk gedaan met behulp van het systeem van de terugdraaiende teller. Hierbij werd de zelfopgewekte energie afgetrokken van je energiemeter. Vanaf 2021 wordt dit iets eenvoudiger gemaakt en introduceert men de digitale meter in alle woningen met zonnepanelen én een eenmalige premie. Maar is dit in totaal nog wel even voordelig?
Laat je voor het einde van 2020 nog zonnepanelen installeren en goedkeuren door een erkende instantie, dan kun je nog maximum 15 jaar genieten van de regeling van de terugdraaiende teller. Als je dan (op bepaalde momenten) meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je nog steeds terugvallen op het prosumententarief. Hierbij betaal je je energiefacturen aan een gunstiger tarief afhankelijk van je netbeheerder (en dus je regio) en de capaciteit van je omvormer of inverter. Je bent dan immers een ‘prosument’ in plaats van een ‘consument’. Een erkend installateur zoals Van Havere Projects zal je altijd de meest geschikte omvormer aanraden voor jouw specifieke zonnepanelen, zodat dit tarief het meest gunstige zal zijn voor jouw gezin.
De komende 15 jaar zullen alle analoge elektriciteitsmeters systematisch worden vervangen door de nieuwe. Als eigenaar van zonnepanelen krijg je voorrang indien je je oude meters wilt laten vervangen.
Laat je zonnepanelen plaatsen na 1 januari 2021? Dan wordt er een intelligente digitale meter geplaatst om de oude registratiemethode te vervangen. Er zal dus niet langer gebruik worden gemaakt van een terugdraaiende elektriciteitsmeter of het prosumententarief. In plaats daarvan reikt de Vlaamse Overheid een eenmalige premie uit voor het plaatsen van nieuwe zonne-installaties op bestaande woningen met een digitale meter. Die premie zal maximum 1.500 bedragen en berekend worden op je investering.
Veel mensen die van plan waren om te investeren in zonnepanelen zijn ongerust over deze verandering. Ze vragen zich af of de installatie van zonnepanelen nog wel rendabel is vanaf 2021. Vreemd genoeg zorgt de coronacrisis er nu voor dat deze nieuwe formule absoluut nog rendabel zal zijn. Tijdens deze crisis zijn en werken we vaak en langer thuis. Nu veel bedrijven deze investering hebben gemaakt, zal dit patroon ook na de crisis op veel plaatsen worden aanhouden. Het is immers ook een goede zet om de files te verminderen en een gunstige evolutie voor ons milieu. En laat deze regeling met een digitale meter nu nét extra voordelig zijn voor mensen die overdag veel thuis zijn en dus rechtstreeks hun zelfopgewekte energie verbruiken!
Bovendien was dit systeem al van kracht in de nieuwbouw en blijft dit nieuwe berekeningsprincipe in grote lijnen overeenstemmen met het vorige. Alleen zul je je meter niet meer effectief zien terugdraaien. Je nieuwe digitale meter zal twee aparte displays hebben: een afname- en een injectie-display. Hierdoor kun je nog steeds zien hoeveel energie je afneemt en opwekt. Dit verschil wordt dan op het einde van het jaar verrekend door je energieleverancier. Eigenlijk zorgt het nieuwe systeem zowel voor particulieren die investeren in energie-autonomie als de leveranciers voor een duidelijker overzicht!
Heb je nog vragen over deze verandering voor jouw specifieke situatie? Wil je je oude meter graag laten vervangen in 2021? Of krijg je graag een offerte om de meest rendabele installatie te laten plaatsen voor jouw gezinssamenstelling? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons!